Tom Kabinet stopt met tweedehands e-books

Books in Belgium
Blog van Booksinbelgium.be
2 min readFeb 5, 2020

--

In december 2019 oordeelde het Europese Hof finaal dat de verkoop van “tweedehands” e-books de rechten van auteurs schendt. Een uitspraak die slecht uitpakte voor Tom Kabinet, een website voor tweedehands e-books.

Geen slijtage

In tegenstelling tot papieren boeken, verslijten e-books niet. Je kan ze zonder moeite kopiëren, zonder enig kwaliteitsverlies. Daarenboven zijn ze ook makkelijk te verspreiden (geen opslag-, verzend- of verpakkingskosten).

Als dergelijk model zou doorbreken bij de grote massa — zoals Tom Kabinet beoogde — dan zou dat een serieuze streep door de rekening zijn van auteurs.

hanngend zwaard boven boek, met weegschaal, alles in goud

Piraterij

Het oordeel van Europa is in lijn met de al lang bestaande regels voor gedownloade films en muziek: die mag je ook niet doorverkopen. Waarom een uitzondering voor boeken?

Gisteren gooide Tom Kabinet dan ook — na jaren van strijd — de handdoek in de ring. De website stopt op 15 februari 2020, 6 jaar na de opstart.

“De recente uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie geeft voor ons te weinig ruimte om ons huidige pad te vervolgen en tot en met de dag van vandaag weigeren de uitgevers om [samen te werken]” — Tom Kabinet

Voor de geschiedenisboeken — printscreen van Tom Kabinet op 05/02/2020
Logo van het Hof van Justitie van Europa

--

--