Kapaza stopt — over kwade gebruikers en de globalisatie van marktplaatsen

Dieter Byttebier
Blog van Booksinbelgium.be
4 min readMay 3, 2017

--

Het nieuws sloeg in als een bom: Kapaza gooit de handdoek in de ring! …

Het logo van Kapaza met een doodshoofd erin

Haar dure spullen — de url en het klantenbestand — verkoopt ze tweedehands aan multinational eBay (eigenaar 2dehands):

“Gebruikt maar nog in goede staat.”

De waardevolle zaken van de gebruikers zelf — de zoekertjes — verdwijnen zonder pardon in de vuilbak. Pijnlijk voor mensen die honderden zoekertjes aanmaakten en onderhielden.

Meme met rage faces

Zoekertjes overzetten?

Dat is de oplossing die naar voor wordt geschoven. Hoe gemakzuchtig… Het manueel overzetten van al je zoekertjes naar een gelijkaardige site is een zwaar, zieldodend karwei. Vooral als je veel laag geprijsde artikels hebt, is het sop de kool vaak niet waard. Neem nu boeken:

Boek per boek alles manueel beschrijven, foto’s maken en opladen. En dan het onderhoud: om de zoveel tijd elk zoekertje hernieuwen. En de afhandeling: over en weer mailen met kopers, wachten op overschrijvingen, verzendetiketten aanmaken, funbieders, fraudeurs, …

meme met zwart wit verbluft gezicht

Bruuske stopzetting

Als ex-boekverkoper op algemene zoekertjessites ken ik deze frustrerende takenlijst maar al te goed. Mijn mond valt dus open van de onaangekondigde manier waarop Kapaza nu de boeken sluit:

Al het opgebouwde werk van de gebruikers wordt verwijderd, de contactgegevens simpelweg verkocht. Zonder twijfel voelen heel wat (grote) Kapaza-verkopers zich verraden.

rage faces

De een zijn brood…

Ik spreek nu schaamteloos voor eigen winkel, maar als je tientallen boeken online wil zetten, sta je voor een simpele keuze:

Ofwel kies je voor een algemene website boordevol reclame, met zero service en een focus op cijfers/omzet. Schijnbaar gratis, maar je betaalt in klinkende munt (tijd en frustratie).

meme: gooit stoel omver

Ofwel ga je in zee met een gespecialiseerde boekensite. Dergelijke sites zijn quasi altijd uit de grond gestampt door tweedehandsboekverkopers. De focus ligt daarom eerder op boeken, mensen en gebruiksgemak.

Meme: duimpje omhoog

Dus: je doet in boeken & wil opnieuw beginnen na Kapaza? Stap dan over naar Books in Belgium en upgrade je verkoop. De heropbouw van al je zoekertjes gaat een pak sneller dankzij de ISBN database!

Globalisering

Negenentwintig banen gaan verloren met de teloorgang van Kapaza en dat is een bittere pil. Ondernemen in een kleine markt als België verdient respect.

Kapaza timmerde lang aan de weg en was — na de nostalgische hoogdagen van Koopjeskrant — lang de grootste speler in België, samen met het Nederlandse bedrijf 2dehands.

Kapaza en 2dehands

Dan viel de globalisering binnen. Een Noorse speler kocht Kapaza in 2008 voor €20.000.000. In 2013 was het de beurt aan 2dehands, die overgenomen werd door het Amerikaanse eBay.

Fast forward to 2017: Kapaza is dead.

Kapaza met doodshoofd

De grootste speler in Nederland (marktplaats.nl) werd in 2004 al opgekocht door… eBay, voor de niet onaardige som van €225.000.000 (in 1999 nog verkocht voor €270.000!).

Meme: mannetje spuwt eten uit in verbazing

Aanverwante evolutie: het Nederlandse bol.com volgde Amazon en ontpopte zich meer en meer tot marktplaats, terwijl Coolblue een eigen weg opging en weigert zich in bol te incorporeren.

Meme: mannetje laat twee kindjes elkaar kussen

Verder is bol natuurlijk al enkele jaren stevig in de weer om ons land in te nemen, vóór die andere — verder geëvolueerde — mastodont (Amazon) aankomt. Only a matter of time. En dan zwijgen we nog van Alibaba’s Taobao en consoorten.

Meme: dansende mannetjes met grappige gezichten

A propos: wanneer zwicht het Belgische Amazon Insurance voor het grote geld en doet het de url www.amazon.be van de hand?

Race to the bottom

De huidige strijd naar een marktplaats monopolie is onverbiddelijk en leidt tot een prijzenoorlog: iedereen gaat concurreren met iedereen overal, en alles moet — koste wat kost — aan de allerlaagste prijs.

Meme: why face

Sommige boekverkopers en uitgeverijen passen hiervoor en gaan hun eigen weg, kwaliteit en meerwaarde in hun vaandel dragend. Bekendste lichtend voorbeeld is wellicht Das Mag Publishers (lees https://goo.gl/Vvn3xO).

Meme: like a boss

Bij Books in Belgium willen we het anders aanpakken. Stay tuned…

.

Uitsmijter: de mooie afscheidsbrief van Kapaza

Screenshot van afscheidsmail van Kapaza

--

--