De prijs van tweedehands boeken bepalen met vijf vuistregels

Books in Belgium
Blog van Booksinbelgium.be
3 min readMar 20, 2017

--

Tweedehands boeken in de kast

Je oude boeken zijn van onschatbare waarde! Meestal echter enkel emotioneel… De juiste harde prijs vinden is soms wat zoeken. Daarom: vijf vuistregels!

1 — Wat vragen andere verkopers voor dit boek?

Google wat de huidige nieuwprijs is, en voor hoeveel het 2ehands wordt verkocht. Voor optimale verkoopkansen: ga niet boven het goedkoopste aanbod (maar houd rekening met de staat van het boek).

2 — Is het boek in goede staat?

Heel belangrijk! De waarde daalt met de staat. De ene lezer vindt het belangrijker dan de andere, maar een goede prijs-kwaliteitsverhouding is een must. Boeken in gelezen staat zijn minder waard. Logisch!

Een duidelijke aanduiding van de staat van je boek geven is niet altijd makkelijk. Met gewoon “nieuw” of “gebruikt” weet de koper bijna niets en zal hij twijfelen om aan te kopen. Gebruik daarom het genuanceerde sterrensysteem van Books in Belgium.

TIP: Geef naast de sterrenstaat ook een woordelijke beschrijving, dit verhoogt het kopersvertrouwen.

3 — Is het een recent boek?

Niet zo lang geleden nieuw gekocht? Doe minstens 5€ af van de nieuwprijs! Ook al is het boek misschien nog in (bijna) ongelezen staat, het blijft per definitie een tweedehands boek dat je verkoopt als particulier. Kopers verwachten dus een significant zachtere prijs. Terecht of onterecht, zo marcheert het kopke nu eenmaal. Houd ook je verzendkost in het oog!

TIP: Maak er een gewoonte van nieuwe boeken met zorg te hanteren en zo snel mogelijk te verkopen na het lezen. Sell ’em while they’re hot!

Nieuwe boeken verkopen beter, simpelweg omdat ze nog veel aandacht krijgen.

Van klassiekers zijn ook recente uitgaven meer waard dan oudere edities: de boeken zien er nieuwer uit, ze hebben een moderne cover en misschien zelfs een geüpdate vertaling.

4Is het een zeldzaam boek?

De meeste boeken (zeker in het Nederlands), worden slechts eenmaal gedrukt en vaak in een kleine oplage.

De meeste Nederlandstalige boeken zijn enkel nog te krijgen in het tweedehands circuit!

Denk aan vraag en aanbod. Je kan meer vragen voor een boek dat gewild is maar bijna niet te krijgen, en minder voor een boek dat daarentegen in overvloed wordt aangeboden.

Boeken van populaire auteurs zoals Pieter Aspe blijven als zoete broodjes verkopen, maar daar staat dan tegenover dat ze vaak herdrukt zijn en het aanbod dus groot is.

5Is het een speciaal exemplaar?

Het ene boek is al unieker dan het andere. Een gesigneerde autobiografie van een bekend persoon is zeldzaam, en heeft ook een authentieke en historische waarde.

Het uitzonderlijke en het unieke zijn gegeerd.

Ook antieke boeken, eerste drukken en luxe-uitgaven hebben een meerwaarde tegenover een pocket die op 10.000 exemplaren is gedrukt.

vijf euro
Geld is niet alles.

Andere interessante artikels voor boekverkopers:

--

--